RAPPORT FRÅ EI UTGRAVING:

Bakgrunn for granskinga

Tidlegare granskingar og funn
Litt om landskapet funna ligg i
Granskinga sommaren 1999
- metode - litt om tekniske ting
- lagdelinga
- 14862 funn
- tolkingar

- - eldre steinalder

- - yngre steinalder

- - bronsealder/jernalder

- litt om funntilhøva

Lesestoff
Legg til data i Miljølæres kulturbase

 

austevoll

Dei nye funna på Haugland

- funna frå bronsealder/jernalder

Som det fremkommer av funnlisten er flere perioder representert på lok. 4. Fra jernalder er det funn av nagler, slagg, mulig bryne, samt udekorert keramikk.

Keramikk
Fire, muligvis fem skår er identifisert som rester av et spannformet leirkar. Skårene synes å være udekorerte, men tykkelsen på godset gjør at man kan si det ikke er av den eldste typen (muntlig medd. Else J. Kleppe). Dateringen av skårene er trolig folkevandringstid.

Resten av den udekorerte keramikken behøver ikke nødvendigvis være fra jernalder. Den kan også skrive seg fra bronsealder, hvorfra vi også har et funn av en overflateretusjert spiss.

Kleberkar og kleberperler
Det er dessuten funnet et tynnvegget randskår av et kleberkar, som trolig er fra førromersk jernalder (Pilø 1989) Funnene fra jernalder og bronsealder er ellers meget fragmenterte og ligger nær sagt alle i de øverste 15 cm av lag 3.

Det er funnet to perler av kleber på lokaliteten som i seg selv er udaterbare (se fig.?). Dermed er det ikke mulig å si hvor vidt disse representerer jern- eller bronsealder, eller om de for eksempel er en del av det senmesolitiske komplekset, hvor bruk av kleber ser ut til å være vanlig (Bergsvik K. A. 1998, Johannessen 1998).

Her finn du tidstabellen dersom du vil vite litt meir om periodane i forhistoria.

-les om funna frå eldre steinalder

-les om funna frå yngre steinalder

-les om funna frå bronsealder/jernalder