HJEM
Graving og forskning
Kulturminneloven og fredning
Tidstavle
Arkeologen i arbeid
- registrering og forundersøkelse
- utgravning
- tegning og fotografering
- konservering
- magasin
- arkiv
Arkeologiske forskningsmetoder
Etterarbeid
Dateringsmetoder
- stratigrafi
- typologi
- 14C - metoden
- strandlinjedatering
Paleobotanikk
- pollenanalyse

- makrofossiler
- treartsbestemmelser
Beinmateriale
Forskningsformidling

Om prosjektet

 

Dateringsmetoder

Noe av det viktigste å få brakt på det rene for en arkeolog er ? finne fram til alderen på funnet. For ? finne ut av det, har arkeologen flere metoder og hjelpemiddel de kan bruke. De kan bruke typologi, stratigrafi, strandlinjeforskyvning og 14-C metoden og andre fysisk-kjemiske analysemetoder. Noen skal vi se litt nærmere på her.

Vi skiller mellom relative og absolutte dateringsmetoder.

En relative dateriongsmetoden er en metode som bare sier noe om hva som er eldst og yngst men ikke noe om nøyaktig når funnet er fra. To slike metoder er den typologiske metode og den stratigrafiske metoden.


Typologisk likhet mellom gjentander sier noe om hva som er eldst og yngst.


Stratigrafi der det eldste funnet ligger nederst og det yngste ligger øverst. På figuren over ligger pilspissen i det nederste laget, så kommer potteskåret, så rakekniven og tilslutt gullmynten. I en slik profil kan vi i utgangspunktet ikke si noe om hvor gamle funnene er men vi vet at pilspissen er eldst fordi den ligger nederst i denne profilen.

Eksempel på en absolutt dateringsmetode er 14C -metoden (karbon14-metoden). Den måler stråling fra en organisme og beregner så når organismen døde og sluttet å ta opp mer radioaktivt karbon. Dette skal vi utdype litt nærmere.