HJEM
Graving og forskning
Kulturminneloven og fredning
Tidstavle
Arkeologen i arbeid
- registrering og forundersøkelse
- utgravning
- tegning og fotografering
- konservering
- magasin
- arkiv
Arkeologiske forskningsmetoder
Etterarbeid
Dateringsmetoder
- stratigrafi
- typologi
- 14C - metoden
- strandlinjedatering
Paleobotanikk
- pollenanalyse

- makrofossiler
- treartsbestemmelser
Beinmateriale
Forskningsformidling

Om prosjektet

 

Arkeologen i arbeid

Arkeologene må forberede seg næye når de skal ut å lete etter nye funn i forbindelse med oppdragsforskning eller i forkant av et uavhengig forskningsprosjekt. En viktig del av ethvert arkeologisk arbeid er å undersøke kjente funn, og å gjennomgå dokumentsamlinger, arkiver og kataloger på leting etter opplysninger.

Det topografiske arkiv er en type dokumentsamling som finnes på alle de arkeologiske museene. Her er opplysningene systematisert geografisk etter fylke, kommune og gårdsnavn og -nummer. Enhver eiendom i Norge har et gårds- og et bruksnummer, og dette benyttes i dokumentsamlingen.

Gjenstandskatalogen er museenes katalog over alle funn de har i samlingen sin. I Bergen ble denne påbegynt i 1825 og føres fortsatt!

Fornminneregisteret består av alle bevarte kulturminner i hele landet. Dette føres i dag av Norsk Institutt for Kulturminneforskning (NIKU).

Det er i tillegg mange og viktige opplysninger å finne i de mange forskningsarbeidene som er utført i årenes løp både her i landet, i Norden og i resten av verden. Alt dette materialet er sentralt å kjenne til når man skal gå i gang med et arkeologisk arbeid.

I denne omgang skal vi gå videre med å se litt nærmere på arkeologens arbeid i felt og det som er knyttet til dette.