Kva levde dei av?
Planter til mat og medisin
Planteføde var viktig i eldre steinalder! Alt sidan isen drog seg attende
hadde steinalderfolk eit stort matfat til rådvelde. Det var urter og planter
av ulike slag.
Sopp finst det mykje av i dag og det fanst det mykje av i eldre steinalder
også.

Hasselen kom saman med menneska til landet vårt, for steinalderfolket
hadde med seg nøttene som er kimen til dei nye trea. Hassel har fine nøtter
som både smakar godt og er svært næringsrike.
Villbringebær kom til våre kantar allereie før menneska sette sin fot
her. Her fanst også jordbær. Bær er godt og næringsrikt, men
dei kjem jo berre ein gong i året. Det er litt synd, synst du ikkje?
Jordnøtt har søte og gode røter. Dei smakar nesten som kokos.
Raudalge har vore kjent som ein delikatesse eller snadder i lange tider.
Denne algen veks langs heile kysten av Noreg. Det finst også noko som
heiter sjøsalat. Det smakar som salt salat, og er riktig godt.
Burot har gjennom tidene vore kjent som eit middel mot sott, feber, gikt,
pest, vonde ånder, hekser og anna som kan plage eit menneske.
|