Kva levde dei av?
<!--
function MM_swapImgRestore() { //v3.0
var i,x,a=document.MM_sr; for(i=0;a&&i<a.length&&(x=a[i])&&x.oSrc;i++) x.src=x.oSrc;
}
function MM_preloadImages() { //v3.0
var d=document; if(d.images){ if(!d.MM_p) d.MM_p=new Array();
var i,j=d.MM_p.length,a=MM_preloadImages.arguments; for(i=0; i<a.length; i++)
if (a[i].indexOf("#")!=0){ d.MM_p[j]=new Image; d.MM_p[j++].src=a[i];}}
}
function MM_swapImage() { //v3.0
var i,j=0,x,a=MM_swapImage.arguments; document.MM_sr=new Array; for(i=0;i<(a.length-2);i+=3)
if ((x=MM_findObj(a[i]))!=null){document.MM_sr[j++]=x; if(!x.oSrc) x.oSrc=x.src; x.src=a[i+2];}
}
//-->
Klippfisk og tørrfisk
Klippfisk vert laga av torsk, lange, brosme eller sei. Når fisken kjem
i land, kappast hovudet av. Så vert fisken opna, vaska og salta. Så vert
han lagt utover berget eller "klippene" for å tørke. Slik ligg han i fleire
månader. Han vert snudd av og til.
Tørrfisk er eit av dei eldste fiskeprodukta våre. Tørrfisk vert laga
av torsk, lange, brosme, hyse eller sei. Hovudet på fisken vert kappa
av, og fisken delt i to slik at han heng saman i halesporden. Fisken vert
ikkje salta. Så vert han hengt til tørk ute over ein stokk. I Nord-Noreg
kan du sjå store stativ som dei heng fisken på. Desse stativa vert kalla
hjell.
Fiskarar frå Nord-Noreg måtte reise den lange vegen sørover til Bergen
med fisken sin for å få seld han på lovleg vis . Nordlandsjekter ved kaia
i Bergen var eit vanleg syn heilt fram mot vår tid.

Når det gjeld tørrfisk, vert han om vinteren i Lofoten
hengt to og to fisk saman i noko som vert kalla ei "sperre". Då
blir fiskane bunde saman kring sporen med ein "ring" laga av snøre. Når
ein tvinner den eine fisken rundt og rundt 2-3 gonger, medan den andre
fisken haldast i ro, strammast snøret og fiskane er "sperra".
Elles i året vert ein fisk delt i to opp til halesporen. Så kappast
ryggbeinet slik at bare den øvste og tynnaste delen av beinet vert att
når den skal henggast. Dette gjer dei for å unngå to ting i den varme
sommerlufta: 1. at fisken råtnar inne ved ryggbeinet og 2. at flogene
legg egga sine langs ryggbeinet inne i fisken.
|