"Steindarfirði"
Tidstrappa på Stend
Boplass for steinalderfolk
Historien om en ringgrav
- siste nytt om ringgraven!
Det store skipsnaustet
-hvordan så naustet ut?
-hvem brukte naustet?
En gravhaug ved Stend kai
Kan kulturminnene besøkes?
Kontaktpersoner
Lesestoff
Legg til data i Miljølæres kulturbase

 

bergen

Kulturminner på Stend

Historien om en ringgrav

I 1975 oppdaget museumsstyrer Johs. Revheim fra Hordamuseet noe man antok var den eldste jernaldergraven i hele Nordhordland.

Inne i eikeskogen ned mot Bjørvika lå en 17 meter vid steinring med en stor steinblokk i midten. I 1977 ble anlegget undersøkt av museets folk, men selve graven fant man ikke. Men man fant mange andre spennende ting.

Under steinblokken i sentrum lå en pilspiss fra eldre bronsealder. Hadde pilspissen noe med graven å gjøre, eller var kanskje den døde stedt til hvile oppå en eldre boplass?

Innenfor steinringen fantes flere ildsteder eller kokegroper. Kanskje hadde folk inntatt et rituelt måltid i forbindelse med gravleggelsen? Kokegropene ble datert til tiden omkring Kristi fødsel.

I Etne i Sunnhordland og ved Sola på Jæren er det kjent liknende steinringer. Også i Båhuslen i Sverige var slike graver kjent. De kan være fra brone- eller jernalder. Dette stemmer også bra med alderen både på pilspissen og en trekullprøve fra like under steinblokken. Hele gravanlegget er ikke ferdig undersøkt. Kanskje finner man en gang i fremtiden det endelige svar på når graven ble anlagt.

Funnene har fått museumsnummer B13446.