OPPLEV MISJONÆREN

Bedehuset ”Torvsalen” i Gamle Bergen

Utstillingsgruppen er overbevist om at konvensjonelle museumsutstillinger ikke er tilstrekkelig, verken for å forstå den norske misjonskulturen, eller for å erkjenne den retoriske tyngden en misjonær kunne ha. Gjennom pilotprosjektet ”Opplev misjonæren” vil vi invitere publikum til en gammeldags bedehusopplevelse, formidlet av skuespillere og forskere i fellesskap.

I bedehuset i Gamle Bergen vil samspillet mellom bygning, utstillingsobjekter, tekster, visuelle og audiovisuelle fremstillingsformer danne en helhet. En del av prosjektet vil være å innrede og presentere et bedehusmiljø, der den tradisjonelle settingen for et misjonsmøte iscenesettes. Foruten bedehusinteriør vil vi bruke utstillingsobjekter og bilder typiske for misjonskulturen. Her vil publikum få mulighet til å gå tilbake i tiden og delta på misjonsmøte. Vi tenker oss en serie historiske foredrag av skuespillere som går inn i ”misjonæren forteller” – rollen, holdt i tidsriktige omgivelser og med autentiske foredrag, plukket ut i samarbeid med forskergruppen. Vi vil trekke inn skuespillere med stor publikumsappell. Forskergruppen vil kommentere hvert foredrag i en serie på seks kvelder. Med dette vil vi gi en bred og populær presentasjon av forskergruppens arbeid.

En utstilling på bedehusets galleri vil rette fokus på Midtøsten og etniske minoriteter i Norge. Tyrkisk Armenia og Finnmark ble gjennom Kvinnelige misjonsarbeidere og Samemisjonen sterkt profilerte arenaer for norsk misjon. Dette arbeidet utgjør en fascinerende del av misjonens spesifikke kvinnehistorie. Vi vil også belyse hvordan misjon ute i verden påvirket virksomhet rettet mot samene, og også influerte måter det norske storsamfunnet har forholdt seg på til etniske minoriteter generelt.

Foto:NMS Archives