STAKKARS SMÅ I HEDNINGLAND

Skolemuseet

Barn var en viktig målgruppe for misjonsbevegelsen, både ute i verden og hjemme i Norge. Skolen har vært en sentral arena for formidling av norsk misjon, og i mange sammenhenger har undervisningen vært farget av en oppfatning om at nordmenn har gjort – og gjør – verden til et bedre sted gjennom ulike former for bistands-, opplysnings- og hjelpearbeid.

Eksemplene fra lærebøker, plansjer og skolefilm kan ofte gi publikum en forståelse av misjonens tankegods som både sneversynt og rasistisk. Vi ser det ikke som vår oppgave å spissformulere misjonens kultursyn, men å sette forholdet mellom barna og misjonen inn i en større ramme. Utstillingen på Skolemuseet blir en vandring i norske barns møter med misjonen til ulike tider. Den skal samtidig vise hvor bredt forankret misjonens tenkemåter har vært også i sekulære fag som historie, geografi og naturfag.

Også her vil vi vektlegge opplevelser fremfor tekst. Eldre skole- og misjonsmateriell for barn gir store muligheter for moderne formidling. Film, plansjer og lærebøker vil bli brukt bevisst og provokativt. Hvis det bor i en misjonær i oss alle, skal han gjenoppdage sin barndom her.

Foto:NMS Archives