STEINALDEREN - den lengste historien kort fortalt!

Hei og velkommen til oss. I dag skal du få være omviser på museet. Nå skal jeg fortelle deg litt om steinalderen og så kan du vise familien din rundt i utstillingen etterpå. Håper dere lærer noe nytt allesammen. Lykke til og kos deg i museet!

 
Laget av Kari KK, Universitetsmuseet i Bergen

Møt Matt og Oopaat - to gode venner

 

Gutt og hund


Hei, jeg heter Matt og dette er hunden min Opat.

Møte Matt og Opat. Matt er ti år og er bestevenn med hunden Opat. Matt er nå på vei over den store isen sammen med familien sin. De følger etter reinsdyrene. Reinsdyrene liker seg i kaldt vær. Nå har det er blitt varmt i været og isen har begynt å smelte. Derfor må familien dra langt mot nord for å finne dyrene.

Matt er blitt flink til å brukte pil og bue og spyd. Han får lov å være med på jakten nå. Da følger alltid Opat med. Han lukter seg raskt frem til dyrene og hjelper i jakten.

reinsdyr

 
Laget av Kari KK, Universitetsmuseet i Bergen

Matt trenger redskaper til jakten

 

Radskapsproduksjon


Matt lager en øks av grønnstein.

Matt har lært å lage jaktredskaper av far og mor. De vet hvordan man gjør for de har lært det av sin far og mor igjen.

Matt må lage mange nye piler, en øks og noen spydspisser som han skal bruke i jakten sammen med far i dag. Han må også lage noen skrapere til lillesøster, for hun skal være med å stelle skinnet etter jakten. Han har ødelagt den fine øksen sin og må finne grønnstein så han kan lage en ny. Han har mye å gjøre, men far sier han er flink så da er det jo litt gøy også.

teknologi

 

Laget av Kari KK, Universitetsmuseet i Bergen

Hvilken type stein skal Matt velge?

 

Råstoffvalg


Hvilken type stein skal han velge?

Hvilken type stein skal Matt velge når han skal lage redskapene sine? Familien hans får tak i mange forskjellige typer stein på vandringene sine. Mor sier at noen typer steiner passer best til piler mens andre typer passer best til økser.

Flint og ryolitt er bra til piler mens grønnstein og diabas er bra til økser. Når han skal lage flinteggspyd, liker han å bruke bergkrystall, men det er vanskelig å få tak i og det er ikke alltid han får lov å ta det.

flintegg

raastoff

 

Laget av Kari KK, Universitetsmuseet i Bergen

Matt trenger nye redskaper

 

Sigd


Matt bruker sigden.

Far og mor har lært seg noe nytt som de nå skal lære videre til Matt. De har lært å dyrke jorden og å holde husdyr slik at de ikke trenger å reise langt for å få mat. Nå kan de bo på ett sted og høste maten der. De har fått tak i sauer. Fra sauen får de ull, skinn og kjøtt. Snart får de også geiter og kyr.

Mor har lært Matt å bruke den nye sigden. Med den kan han skjære kornaksene. Mor bruker kornet til å lage grøt og brød. Det er godt og man blir veldig god og mett lenge.

jordbruk

 

Laget av Kari KK, Universitetsmuseet i Bergen

Hvis gudene er gode, går alt bra!

 

Bergkunst


Matt lager bergkunst

Mye kan gå galt når man jakter, fanger, samler og dyrker. Det kan plutselig bli dårlig vær, dyrene kan spise opp avlingen, dyrene kan bli syke, og folk kan bli skadet og syke. For Matt og familien hans er det viktig å være gode venner med gudene. Matt har en amulett rundt halsen. Den fikk han av bestemor da han var baby. Den beskytter mot onde ånder og bringer lykke. Sier bestemor.

bergbilde

 

Laget av Kari KK, Universitetsmuseet i Bergen

Vi finner spor etter Matt og Opat idag

 

Forlater boplassen


Matt forlater boplassen med Opat og hans lille hundefamilie.

Nå skal Matt og familien forlate denne plassen og dra videre. De har bodd her en stund nå, men vinteren er på vei og de skal finne seg et bedre sted for de kalde dagene som kommer. Matt har laget masse redskaper mens de holdt til her. Det ligger masse steinavfall igjen etter han. Han har lagt en øks igjen der teltåpningen var. Det bringer lykke. Kanskje noen finner den øksen engang i fremtiden?

funn
Silje har funnet en øks på Os utenfor Bergen

 

Laget av Kari KK, Universitetsmuseet i Bergen