RESULTATER FRA ØRTEREN

ØRTEREN VII, HOL k., BUSKERUD

Historikk:
Anlegget, som har vært kjent siden tidlig på 1900-tallet (Negaard 1912) ble registrert i 1960 i forbindelse med utbyggingen av Ustevassdraget og delvis utgravet i 1961, hvoretter det ble satt under vann ved oppdemmingen av Ørteren. Otto Blehr har senere foretatt 3 14C-dateringer på beinmateriale fra 1961 med resultat AD 1220-1370.

Undersøkelsen 2006:
Tuftene med beinhauger ble lokalisert ca 100 meter fra land, ca. 8 meter under høyeste regulerte vannstand og ca. 4 meter under overflaten da vi var der i midten av august.
   Ved dykking på stedet ble det tatt opp bein for radiologisk datering, osteologisk undersøkelse og DNA-analyse fra beindyngene utenfor tuftene, foruten noen få oldsaker. Det ble foretatt oppmåling av anlegget og fotografering for utarbeidelse av en fotomosaikk.

Funn:
Det ble tatt opp 15,7 kg bein fra sjøbunnen. Det ble også funnet noen få oldsaker, for det meste båtnagler. Av praktiske grunner blir oldsaksfunnene etter avtale katalogisert i Bergen, men skal oversendes til Kulturhistorisk museum i Oslo og magasineres der.
 
Foreløpige konklusjoner:
Beinmaterialet har holdt seg relativt bra etter mer enn 40 år under vann, men de øverste lagene var noe forvitret og overgrodd av grønske. Materialet fra dette anlegget antaes likevel å kunne brukes på samme måte som fra de øvrige lokalitetene.
   Det ble påvist flere mulige kulturminner enn de som ble registrert i 1961, og enkelte av kulturminnene synes ha blitt feiltolket ved registreringen.