RESULTATER FRA LANGAVATN

LANGAVATN  (SYSENDALEN), EIDFJORD k., HORDALAND:

Langavatn 1: Tuft av steinbu med avfallsdynge og andre kulturspor på utsiden.

Historikk: 
I 1972 ble det foretatt en mindre utgravning i tufta. Det ble da bl.a. funnet noen skår av et spannformet leirkar.  Det ble også påvist varderekker og oppmuringer på vestsiden av vannet.
   I 2005 tok Indrelid et prøvestikk i avfallsdyngen på utsiden og fant da noen få reinsdyrbein. To av disse, det ene fra øvre og det andre fra undre del av avsetningen, er nå 14C-datert til henholdsvis AD 440-545 og AD 420-535.  Ved samme anledning ble en av kullgropene i en ansamling på 8-10 groper utenfor tufta snittet, og det ble tatt ut en kullprøve som er datert til AD 150-315. 

Undersøkelsen 2006: 
Årets undersøkelse tok sikte på, ved hjelp av stratigrafiske observasjoner og funn, å få nærmere informasjon om forholdet mellom den murte konstruksjonen (tufta ”Langavatn 1”) og de daterte strukturene, da murkonstruksjonen ut fra sin form, type og bevaringstilstand synes være betydelig yngre enn de foreliggene dateringene.
   Det ble foretatt en mindre utgravning (ca 2 m2) inne i en hustufta ”Langavatn 1”, gravet en søkesjakt  (4,5 x 0,5 m) gjennom restene av avfallsdyng utenfor østre langvegg, inn mot de ytre veggsteinene, samt søkt med metalldetektor i området nærmest omkring.
   Det ble etablert et koordinatsystem for utgravningfeltet i og ved tufta, og tegnet oversiktsskisse over området omkring tufta ved hjelp av GPS og målbånd, hvor bl.a. ledegjerdene ble målt inn.
   Tett utenfor tufta synes det å ligge rester av en huskonstruksjon med veggvoller av eldre jernalders type. Det ble ikke foretatt nærmere undersøkelse av denne, men det ble søkt med metalldetektor i og omkring den.
   Foruten de tidligere påviste kullgropene sør for ”veggvolltufta” ble det nå også funnet en samling tilsvarende groper vest for den murte tufta.  I dette området ble det også påvist rester av et ledegjerde av stein som strekker seg ca. 40 m vestover og ned mot vannet, samt et par kortere gjerdestubber.  

Funn:
Både inne i tufta og i sjakten på utsiden, ble det funnet små keramikkskår, hvorav noen synes komme fra samme kar som det som ble funnet i 1972. Av metall ble foruten en del båtnagler funnet en velbevart spydspiss av jern fra 4de eller 5te årh. AD. Dessuten ble funnet et velbevart lite knivblad av jern, og en beltepinsett av jern, av eldre jernalders type. Årets funn blir katalogisert sammen med funnene fra 2005. Det ble tatt opp 1,3 kg bein, det aller meste fra sjakten i avfallsdyngen.
 
Foreløpige konklusjoner:
Utgravningen i år har sannsynliggjort at den murte konstruksjonen er lagt oppå en eldre avsetning, og at det derfor ikke er noen funksjonell sammenheng mellom de to strukturene. Foreløpig har vi ingen sikre indikasjoner på alder eller funksjon på tufta ”Langavatn 1”, selv om den som type ligner på middelalderbuene på Sumtangen og ved Store Krækkja. Men mens de sistnevnte har avfallsdynger med store mengder godt bevarte reinsdyrbein fra høgmiddelalderen, har de mer oppløste reinsdyrbeina i den langt mindre funnrike avfallsdyngen utenfor Langavatn-tufta altså en betydelig høyere alder. Den synes være tilnærmet samtidig med dyngen utenfor Sørbu på Sumtangen, hvor dateringene i hovedsak viser yngre romersk jernalder.

 

Svein Indrelid under arbeid med tuften ved Langevatn.
Snitt gjennom avfallsdyngen ved Langevatn.
Funn av keramikkskår fra spannformet leirkar; en type som dateres tilbake til folkevandringstid; 450-500 etter Kristus
Det ble gjort funn av spannformet leirkar ved undersøkelsene i 1972.