FORSKNING

Prosjektet er basert på funn fra avfallsdynger med reinsdyrbein fra eldre jernalder og middelalder på nordre del av Hardangervidda. Muntlig tradisjon, arkeologiske data og beinmaterialets karakter indikerer at dette er spor etter massefangst av rein i drivfangstanlegg. Et forprosjekt på Sumtangen ved Finnsbergvatn (2004 og 2005) påviste omfattende fangst i to adskilte perioder, ca. AD 100-500 og AD 1200-1300, men med betydelige forskjeller i behandlingen av slakt og gevir. Middelaldermaterialet har trekk som kan tyde på organisert fangst med handel som formål, ikke lokalt behov, slik de eldste funnene antyder.

Ved utgravninger i kulturminner med avfallsdynger, samt dyregraver og drivfangstanlegg på Nord-Vidda vil det bli innsamlet data for osteologiske, genetiske og arkeologiske undersøkelser. Trekkmønstre, bestandssvingninger og andre karaktertrekk ved reinsdyrpopulasjonene på Hardangervidda de siste 2000 år vil bli beskrevet ved tolkning av osteologiske og genetiske (DNA) data.

Gjennom et omfattende dateringsprogram vil massefangstanlegg og dyregraver bli datert. Geologiske undersøkelser av sedimentkjerner fra innsjøene vil gi klimadata som sammen med studier av beinmaterialet kan bidra til å forklare fluktuasjoner i reinsdyrpopulasjonene og omfang av fangsten. Ved å sammenholde resultater fra alle involverte fagområder, vil
reinsjakt- og fangstvirksomheten fra Kr.f. til middelalderens slutt bli satt inn i en videre kulturhistorisk sammenheng.